Wszystko szkodzi? O pewności naukowej w rekomendacjach żywieniowych i w prawie żywnościowym

Webcast o tym, jak na potrzeby sensacji zniekształca się wyniki badań naukowych i czym jest pewność naukowa, na której opierają się rekomendacje żywieniowe i prawo żywnościowe.

Surfując po Internecie, można dojść do wniosku, że nie ma już takich produktów spożywczych, które nie szkodzą. Jak to jest, że wciąż powstają nowe sensacyjne artykuły na ten temat, tylko po to, aby zostały zdementowane na innej stronie internatowej już tydzień później? Przedstawiciele Wydziału Prawa Uniwersytetu w Białymstoku oraz Uniwersytetu Medycznego w Białymstoku tłumaczą, jak na potrzeby sensacji zniekształca się wyniki badań naukowych i czym jest pewność naukowa, na której opierają się rekomendacje żywieniowe i prawo żywnościowe.

ORGANIZATORZY:

Fundacja Prawo i Partnerstwo

Logo organizatora
  • REJESTRACJA:
    Niewymagana
  • LINK: Film dostępny pod linkiem
  • WSTĘP:
    Bezpłatny
  • LOKALIZACJA:
    W Internecie
  • DATA:
    20.10.2023
  • GODZINA:
    18:00
  • PRZESTRZEŃ:
    Online
  • WIEK:
    Wszyscy
  • MIEJSCE:
    Strona internetowa
  • JĘZYK:
    Polski